БФ Шахмат ще се опита да установи контакт с Международната централа /ФИДЕ/ по дипломатически път относно мястото на провеждане на мача между Веселин Топалов и Гата Камски през есента, съобщи президентът на родната федерация Стефан Сергиев.

Лично той е написал ново писмо до президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, на което отговор досега няма. Както е известно Илюмжинов своеволно и безцеремонно удължи до 23 април срока за подаване на кандидатури за домакинство на полуфиналния мач между Веско и Камски.

Тази дата вече отмина, а друго предложение освен българското няма и суперофертата на Украйна за посрещане на двубоя се оказа само слух, както д-р Сергиев предположи миналия месец. Босът на федерацията ни е провел разговор с председателя на Народното събрание Георги Пирински по този въпрос и след него е взел решение в средата на следващата седмица да задвижи въпроса по дипломатически път.

След 7 април Сергиев възнамерява да се свърже с българския посланик в Москва и да поиска съдействие от него за решаване на проблема