Носителят на 14 златни медала от олимпийски игри Майкъл Фелпс завоюва четвърта квота за Олимпиадата в Лондон. По време на олимпийските квалификации на САЩ в Омаха (Небраска) Фелпс спечели на 200 метра съчетано плуване с най-добро време в света за сезона 1:54,84 минута.

Така Фелпс победи големия си съперник в последните години Райън Лохте и си направи подарък за 27-ия си рожден ден.

Лохте остана втори на 0,11 секунди след Фелпс и също си осигури място на Олимпиадата в тази дисциплина. Това бе третият сблъсък между двамата големи плувци на олимпийската квалификация в Омаха. Преди това Лохте спечели на 400 съчетано, а Фелпс се реваншира с успех на 200 метра свободен стил.

Половин час преди плуването на 200 съчетано Райън Лохте спечели на 200 метра гръб.

17-годишната сензация Миси Франклин е на път да спечели място в отбора във всичките седем дисциплини, в които участва за първата си Олимпиада.

Франклин спечели поредна квота с второто си място на 100 метра свободен стил с 54,15 секунди, а изглежда ще спечели място и на 200 метра гръб, след като бе най-бърза в сериите на дисциплината.

Първа на 100 свободен стил финишира Джесика Харди с 53,96. Харди пропусна Олимпиадата в Пекин преди четири години заради положителна проба за кленбутерол и сега се завръща на олимпийски игри.