Носителят на шест златни медала от олимпийските игри в Пекин Майкъл Фелпс заяви, че може да докаже на всички, че прави уникалните си постижения в плуването, без да използва забранени вещества.

Фелпс, който се цели в рекорда на Марк Шпиц от седем златни медала от една Олимпиада, днес завоюва шесто злато, като всеки път подобрява и световния рекорд.

Запитан на пресконференцията след титлата си на 200 метра съчетано днес, как би отговорил на всички, които подлагат на съмнение неговите постижения, Майкъл Фелпс бе категоричен.

"Всеки може да говори каквото си иска. Аз знам, че съм чист. С американската антидопингова агенция направихме проект "Доверие", чиято цел е периодично да давам колкото се може повече допинг проби, за да докажа, че не взимам забранени стимуланти. Хората може да поставят под съмнение всичко, което искат. Но фактите са си факти и аз имам резултатите, за да докажа това", каза Майкъл Фелпс.

Проектът "Доверие" е програма за доброволни тестове, в която се включиха още лекоатлетите Алисън Феликс и Брайън Клей. Участниците дават проби на кръв и урина извън регулярните тестове.

"Работя много за скорост и издръжливост на всичките четири стила. Трябва ми скорост да стартирам силно и издръжливост да задържа темпото през цялото време. Това не се получава само с талант. Трябва и много работа", каза Фелпс.