Държащият все още първата позиция в световната ранглиста при мъжете Роджър Федерер и неговият партньор и сънародник Станислас Вавринка спечелиха титлата на Олимпийския турнир по тенис при мъжете двойки.

Двамата швейцарци победиха на финала шведите Симон Аспелин и Томас Йохансон с 6:3, 6:4 за 71 минути. Това е първи медал от олимпийски игри в кариерата на Федерер, който отпадна на четвъртфиналите на сингъл от американеца Джеймс Блейк.

Поставените под номер четири швейцарци не допуснаха нито един пробив в подаването си. Федерер и Вавринка дръпнаха с 4:1, след което удържаха аванса си и взеха първия сет за 29 минути.

Втората част беше по-оспорвана. С ранен пробив в третия гейм швейцарците отново поведоха и успяха да затворят мача. Любопитното е, че Вавринка е брат на годеницата на Роджър Федерер - Мирослава.

Аспелин и Йохансон не бяха достатъчно свежи, след като вчера играха почти пет часа срещу французите Мишел Льодра и Арно Клеман в полуфинала, спечелен с 19:17 в третия сет.

В мача за третото място поставените под номер едно Боб Брайън и Майк Брайън от САЩ победиха Льодра и Клеман с 3:6, 6:3, 6:4. Това е първи олимпийски медал за братята Брайън, които имат 48 титли на двойки, в това число и от всички турнири от Големия шлем.