Номер 1 в света Роджър Федерер (Швейцария) се класира за четвъртфиналите на Олимпийския турнир по тенис. 27-годишният Федерер победи 17-я поставен Томаш Бердих (Чехия) с 6:3, 7:6(4) за 90 минути.

Така швейцарецът се реваншира за отпадането от Бердих във втория кръг на Игрите в Атина преди четири години. Федерер направи решаващия пробив в шестия гейм на първия сет. Във втората част той преодоля пасив от 0:3 гейма и стигна до тайбрек, който спечели със 7:4 точки, с което си осигури и крайния успех.

За място на полуфиналите швейцарецът очаква победителя от мача между Джеймс Блейк (САЩ) и Жил Симон (Франция). Федерер търси първи медал при третото си участие на Олимпийски игри. В Сидни 2000 той беше най-близо до отличието, но остана четвърти.

Бронзовият медалист от игрите в Атина 2004 Фернандо Гонсалес също се класира за четвъртфиналите след лесен успех над Оливие Рошю (Белгия) с 6:0, 6:3. 12-ят в схемата южноамериканец спечели първите седем гейма в мача и затвори мача само за 57 минути.

При жените На Ли донесе радост на домакините, след като обърна Кая Канепи (Естония) с 4:6, 6:2, 6:0 и се класира за четвъртфиналите. Ли загуби първия сет, но до края на мача даде само два гейма на съперничката си, за да триумфира за 1:47 час.

За място на полуфиналите китайката ще се изправи срещу поставената под номер 7 Винъс Уилямс (САЩ). Уилямс, олимпийска шампионка от Сидни 2000, се справи с 12-ата Виктория Азаренка с 6:3, 6:2 за 70 минути. Азаренка поведе с 3:1, но след това загуби 8 от следващите 9 гейма, включително и шест поред, което се оказа фатално за нея.

Рускинята Динара Сафина, номер 6, записа 13-а поредна победа след 6:4, 6:3 над Цзе Чжън (Китай). Сафина, която спечели последните два турнира, в които участва, преодоля ранен пробив пасив, след което изцяло контролираше мача и достигна до победата за 87 минути.

За място на полуфинала рускинята ще играе срещу победителката от мача между новата номер 1 в световната ранглиста Йелена Янкович (Сърбия) и Доминика Цибулкова (Словакия).

Деветата в схемата Вера Звонарьова (Русия) пък се нуждаеше от 2:06 часа, за да се справи със съпротивата на Франческа Скиавоне (Италия) със 7:6(4), 6:4. За място на полуфиналите Звонарьова ще играе срещу Зибиле Бамер (Австрия), който отстрани Луцие Шафаржова (Чехия) със 7:5, 6:4.