Номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер (Швейцария) напуска олимпийското село заради прекалено голямото внимание на другите спортисти към него, съобщи Ройтерс.

Федерер, който утре навършва 27 години и ще носи националния флаг на Церемонията по Откриването на игрите, обясни, че не може да се готви спокойно, тъй като всеки път, който излезе извън стаята си в олимпийското село е ограждан от спортисти, които искат автографи или желаят да се снимат с него.

"Невъзможно е да остана тук с цялото внимание към мен. Това не е идеалното място за подготовка. Ще идвам от време на време, за да се видя с моите сънародници от швейцарски отбор", каза Федерер, който живя в олимпийското село по време на игрите в Сидни'2000 и Атина'2004.

Федерер, който ще се бори за първи олимпийски медал в кариерата си, стартира в неделя срещу руснака Дмитрий Турсунов.

Швейцарецът, който ще бъде изместен от върха на мъжкия тенис на 18 август от Рафаел Надал (Испания), каза още, че не може да опише представянето си през годината досега като лошо, но олимпийското злато със сигурност "ще спаси сезона" за него.

Федерер все още не е спечелил нито една титла от турнир от Големия шлем през кампанията досега, като загуби на финалите на "Ролан Гарос" и на "Уимбълдън" от Надал.

"Не мисля за първото място в ранглистата. Концентриран съм изцяло върху целта си да спечеля олимпийското злато. Искам да представя добре страната си. Титлата тук за мен се равнява на победа в турнир от Големия шлем", каза Федерер.