Номер едно в мъжкия тенис – швейцарецът Роджър Федерер започна с убедителна победа на Олимпийския турнир в Пекин.

27-годишният Федерер се наложи на старта на основната схема над руснака Дмитрий Турсунов с 6:4, 6:2 само за 65 минути.

Швейцарецът, който се стреми към първи медал от Олимпиада, направи един пробив в седмия гейм на първия сет, което се оказа достатъчно за спечелването му.

Във втората част Федерер набързо дръпна с 5:1, което предреши крайния победител. Швейцарецът направи 22 печеливши удара в мача срещу само пет на Турсунов.

Испанецът Рафаел Надал, който от идния понеделник ще оглави световната ранглиста, пък стартира с трудна победа. Шампионът от Ролан Гарос и Уимбълдън се нуждаеше от 2:15 часа, за да се справи със съпротивата на италианеца Потито Стараче с 6:2, 3:6, 6:2.

При жените поставената под номер четири американка Серена Уилямс отнесе в първия кръг Олга Говорцова от Беларус с 6:3, 6:1 за 79 минути.

Уилямс, шампионка на двойки от Олимпиадата в Сидни 2000, изигра първия си мач на Олимпийски игри от осем години насам. Тя поведе с 3:0, което се оказа достатъчно за спечелването на първия сет. След това американката даде още само гейм на съперничката си и продължава напред.

Рускинята Динара Сафина, номер шест в схемата, записа 11-а поредна победа след 6:3, 7:6 над Мара Сантанджело от Италия за 95 минути. Сафина, която спечели последните два турнира, в които участва, направи решаващия пробив в шестия гейм на първия сет. Във втората част тя пропиля аванс от 3:0, но в крайна сметка успя да спечели след тайбрек.