Родната федерация по гребане пусна специална позиция, с която да обори твърденията, че гребците ни на Олимпийските игри в Рио де Жанейро не са имали оптимални условия за подготовка.

Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

След направени изявления от състезателите по гребане Георги Божилов и Кристиан Василев и треньора Петко Аргиров - участници на олимпийските игри в Рио, обществото остана с грешно мнение, че двамата национали не са имали достатъчно средства и условия за добра подготовка.

Предоставяме ви истината с факти, че на състезателите бяха осигурени пълноценна подготовка и финансиране.

Българска федерация по гребане е обезпечила изцяло тренировъчната и състезателната дейност на Георги Божилов и Кристиан Василев.  Средствата са получени от Министерството на младежта и спорта по Програмата за олимпийска подготовка за 2016 г. Проведени бяха всички планирани лагери, включително и лагер-сбор в Испания през зимния сезон, за да разполагат състезателите с максимално добри условия за подготовка.

Осигурени бяха средства за възстановяване според съвременните изисквания в спорта. Обезпечено беше участието в състезанията от международния спортен календар (Европейско първенство и Световни купи) според представената план-програма на треньора Петко Аргиров.

Министерството на младежта и спорта също е отпуснало на Българска федерация по гребане целеви средства, с които са закупени нова лодка и комплект гребла за пълноценното участие на Георги Божилов и Кристиан Василев на Олимпийските игри в Рио. Стойността е 16 000 евро. Беше осигурен транспорт на лодката до Бразилия и всичко необходимо като материална част.

Месечните средства на спортистите и техния треньор по Програмата за опимпийска подготовка за 2016 г. към ММС са определени на база постигнато класиране през 2015 г., а именно 5-о място на Европейско първенство. 

Към тях Българска федерация по гребане добавя допълнителни месечни средства на спортистите и треньорите от собствени приходи. По този начин чистото им месечно възнаграждение възлиза на 1150 лева.

В заключение –  заявяваме, че при бъдещи пресконференции с национални състезатели, които не са организирани от Българска федерация по гребане, задължително трябва да присъства и представител на федерацията.

С уважение:
Управителен съвет на Българска федерация по Гребане