Българската федерация по спортна гимнастика отличи с плакет известния треньор и баща на най-добрата ни състезателка по художествената гимнастика Силвия Митева – Димитър Митев.

Отличието му беше връчено от президента на федерацията Красимир Дунев, за изключителните заслуги на Димитър Митев в областта и развитието на гимнастиката. Това стана по време на откриването на Шестия международен фестивал по художествена и спортна гимнастика "Дунавска перла", който се провежда днес и утре в Русе.

Турнирът беше открит от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, който поздрави участниците и заяви, че гимнастиката е един от приоритетните спортове за Русе. Силвия Митева-старша прочете поздравителен адрес от името на дъщеря си Силвия Митева, която е на състезания и не може да присъства лично.

В "Дунавска перла" участват състезатели от България, Румъния, Молдова, Великобритания и Сърбия, разделени в 5 възрастови групи. Медалите на най-малките бяха връчени лично от Красимир Дунев. Освен официалното класиране, СК "АКРО", който е организатор на събитието, е подготвил и различни призове: "Най-артистични гимнастик и гимнастичка", "Най–технични гимнастик и гимнастичка" и "Най–малки състезатели". Наградите за тях са предоставени от Силвия Митева.

"Тази традиция трябва да продължава и "Дунавска перла" да се превърне в много по-голямо състезание. Има конкуренция между българските клубове по спортна гимнастика, има развитие. Това помага да се вдигне нивото. Има много талантливи деца и се надявам те да продължат в гимнастиката и да имаме световни и олимпийски шампиони. Но всичко пак опира до материалната база. Домакинството на България на Европейското първенство догодина ще е шанс да получим уреди и да ги раздадем на клубовете", каза Красимир Дунев. /БГНЕС