Националният отбор на България по художествена гимнастика - индивидуално - ще бъде съставен от седем състезателки – Силвия Митева, Биляна Проданова, Моника Минчева, Филипа Сидерова, Габриела Кирова, Мартина Чавдарова, и Таня Цекова. Броят на грациите, които ще ни представят на международната сцена през 2009 година бе предложен от главния треньор на националния ни тим Илиана Раева, и бе приет от Управителния съвет на родната ни централа, на заседание, продължило повече от два часа.

Според предварителния план, изготвен от селекционера, за първото Гран при в Москва, което ще се проведе в края на месец февруари, ще пътуват Силвия Митева и Филипа Сидерова.

Биляна Проданова пък ще представи страната ни на първата Световната купа (Будапеща), а след това за второто Гран при ще замине Моника Минчева. Целта е броят на състезателките ни в Гран при турнирите и Световната купа да се увеличат с по още една.

Общо десет гимнастички взеха участие в двете контролни състезания, проведени от началото на годината, като седем от тях намериха място в националния състав. Като основни фаворити, за местата на отказалите се вече Симона Пейчева и Елизабет Паисиева се очертаха Силвия Митева, Биляна Проданова, Моника Минчева и Филипа Сидерова.

Освен това по време на УС на федерация са били приети още: планът на съдийската колегия за новия олимпийски цикъл, отчетът на съдийската колегия за изтеклия период и както и решение да бъдат еднократно финансирани лични треньори на състезателки от националния отбор, подали гимнастички към изтеклия олимпийски цикъл.

Биляна Проданова, снимка: Gong.bg