Обиколката на олимпийския огън в Канбера приключи без да бъде прекъсвана под надзора на 500 полицаи. Преминаването на огъня по улиците на австралийската столица обаче бе белязано от дребни сблъсъци и арести, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Австралийските организатори, които бяха предприели много строги мерки за сигурност, изразиха задоволство от факта, че не се стигна до хаотичните сцени, които съпътстваха щафетите с факела в Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.

Срещу преминаването на огъня по улиците на Канбера протестираха тибетци и уйгури, но те бяха значително по-малко от над 10-те хиляди живеещи в Австралия китайци, които приветстваха олимпийския символ.

Заради инцидентите, при един от които бе подпалено китайско знаме, арестувани бяха най-малко седем души.

Олимпийският огън бе носен от 80 бегачи. Първа по 16-километровото трасе пое младата Таня Мейджър, представител на аборигенския народ. Около час след началото на щафетата, мъж изскочи от тълпата и седна с кръстосани крака на десетина метра от бегача. Полицията бързо го отведе и факлоносецът не спря.

Два самолета се явиха в небето един след друг, единият изписващ с огромни букви в небето „Свобода за Тибет” а вторият, малко по-късно, изписа „Напред с Олимпиадата в Пекин”. Следващият етап от световната обиколка на олимпийския огън е Япония.