Силен интерес предизвиква новият европейски проект за интегриране на спортното ориентиране в училищните програми. Целта му е да осигури двойна кариера за елитните ориентировачи, както и да промотира спорта сред учениците. 
 
Проект „Компас“ по програма ЕРАЗЪМ+ Спорт на Европейската комисия е с координатор Българска федерация по ориентиране и ще обхване 10 училища от пет европейски държави: Австрия, Северна Македония, Румъния, Естония и България. 
 
Предвижда се създаването на креативен образователен модел чрез разработването на Ръководство за извънкласна учебна Програма на открито, която да се използва като продължение на часовете по физическо възпитание, биология и география чрез спорта ориентиране.
 
Наред с образователния, социалния и здравен ефект, проектът формира в младежите респект към природата, навици за опазване на околната среда и необходимост от спорт и физическа активност. Екипът ще покани като доброволци ученици след 8-и клас за експеримента, чрез който ще бъдат обучени 120 елитни атлети, треньори и учители от 30 европейски държави.
 
Програма „Компас“ ще им даде нови технологични умения и знания чрез следните четири модула:
 
- Внедряване на смарт технологии в тренировъчните курсове
- Получаване на знания за ръководител на учебна дейност на открито
- Използване на нови цифрови технологии в ориентирането
- Разработване на БиоНавигатор като уникално мобилно приложение
 
В над 60-годишната си история, българското ориентиране и ски-ориентиране е записало забележителни успехи, сред които световните и европейски титли на Станимир Беломъжев и Пепа Милушева, редица медали и призови класирания от универсиади, шампионати на планетата и на Стария континент. Сред водещите ни състезатели днес са топатлетите Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела с шестите си места от световни първенства. В глобален мащаб този спорт се практикува редовно от над 200 милиона души.