На 20 април в Новотел Пловдив министър-председателят на Република България Сергей Станишев тържествено ще открие IX Европейско индивидуално първенство по шахмат за мъже и жени.

Това е пореден успешен опит на страната ни да се наложи на шахматната карта на Стария континент и като организатор на престижни състезания от най-високо ниво. След като през 2002 г. в курорта Златни пясъци се проведе Третото европейско индивидуално първенство за жени (там за наша радост титлата бе спечелена от гросмайстор Антоанета Стефанова), сега страната ни в лицето на Българската федерация по шахмат се нагърбва с още по-отговорната задача да домакинства съревнованията и при жените, и при мъжете.

Въпреки наситения със събития шахматен календар интересът към първенството е изключително голям, като още преди началото му вече е подобрен един рекорд – този за най-много участници. До момента заявки за участие са подали 334 мъже и 165 жени, представители на 41 европейски държави. Най-многобройни са руските състезатели – 71, следвани от българите – 43, като групата на гръцките им колеги е не по-малко внушителна – 41 участници. Следва Румъния с 28 представители, Грузия – 23, Украйна – 22, Полша и Германия по 20 и т.н. Впечатляващ е и броят на носителите на най-високото шахматно звание „гросмайстор” – 233, международните майстори са 143, а ФИДЕ-майсторите – 50.

В единадесеткръгова надпревара, започваща на 21 април в 14,30 ч., те ще излъчат новите първенци на Европа, които ще наследят миналогодишните носители на титлите – рускинята Татяна Косинцева и сънародника й с френско гражданство Владислав Ткачов. Настоящите първенци няма да участват в тазгодишната надпревара, така че Старият континент със сигурност ще има нови шампиони.

В битката за овакантените титли много сериозна роля ще играят българските състезатели, които са неизменен фактор при разпределяне на призовите места. Миналата година в Дрезден младата ни надежда Иван Чепаринов игра плейоф за първото място заедно с още четирима гросмайстори, но в крайна сметка остана пети. Година по-рано най-опитният ни топгросмайстор Кирил Георгиев спечели бронзовия медал.

При жените освен шампионската титла през 2002 г. Антоанета Стефанова се окичи с бронза през 2004 г., а миналата година остана втора. Не бива да се забравя и че талантливата ни шахматистка стана световна шампионка за жени през 2004 г. и въпреки че по-късно отстъпи титлата, тя безспорно е сред най-силните съвременни състезателки.

Освен за европейската титла участниците в първенството ще се борят и за разпределението на 35 визи (22 при мъжете и 13 при жените) за участие в предстоящите догодина Световна купа за мъже и Световно първенство за жени. Тъй като много от водещите европейски гросмайстори (сред които и 19-ят световен шампион Веселин Топалов) вече са си осигурили право на участие в Световната купа, те ще пропуснат състезанието в Пловдив. При жените обаче ще играят 26 от първите 38 в европейската ранглиста. Сред тях са и шест от осемте досегашни шампионки на Стария континент, като отсъстват единствено миналогодишната победителка Татяна Косинцева и носителката на титлата от 2004 г. Александра Костенюк.