Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева откри европейското първенство по ММА за мъже и жени в София.

Заедно с нея начало на турнира в зала ЕФЕ на хотел „Маринела” в София дадоха президентът на Българската федерация по ММА Станислав Недков и президентът на Международната федерация по ММА Керит Браун.

В състезанието участват 350 състезатели от 30 европейски държави. България за първи път е домакин на турнир от подобен ранг.

Старши треньорът на българския отбор Александър Чюхрай е включил в състава 17 бойци - 15 мъже и 2 жени. Четирима са европейски шампиони: Фердун Османов /70 кг/, Николай Николов /77 кг/, Даниел Гълъбаров /120 кг/ и Атанас Свисов /+120 кг/. Сериозна заявка за успех дават също европейският вицешампион Валери Атанасов /84 кг/ и бронзовият медалист Ростислав Райчев /61 кг/. При жените за България участват Антония Калъчева /52 кг/ и Офелия Туджарова /70 кг/.

„Впечатлена съм от прекрасната организация на това европейско първенство по смесени бойни изкуства и от броя на участниците. Това говори за изключителната популярност на този спорт както в европейски, така и в световен мащаб. Приветствам усилията, които полага българската федерация за популяризирането на спорта на територията на нашата страна. Пожелавам успех на международната федерация в усилията й да направи този спорт олимпийски“, заяви министър Дашева. Тя поздрави лично всички състезатели от българския национален отбор и им пожела да спечелят първото място в отборното класиране.

„Като председател на федерацията осъзнавам колко е важно за нашия спорт, за състезателите, треньорите, съдиите и за всички, които се интересуват от ММА, да бъдем домакини на такова отговорно първенство. Надявам се, че така ще успеем да привлечем още повече деца и млади хора в нашите зали“, заяви Станислав Недков, президент на федерацията по ММА. Следващата цел е да спечелим домакинството на световното първенство по ММА през 2018 г.