Европейското първенство по свободна и класическа борба за младежи до 23 години бе открито официално тази вечер в зала "Булстрад Арена" в Русе. 

Сред гостите на официалната церемония бяха заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, генералният секретар на Международната федерация по борба Мишел Дюсон, президентът на Европейския съвет по борба Цено Ценов, председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов и кметът на Русе Пламен Стоилов. 

Асен Марков заяви, че участието на повече от 100 медалисти на това първенство е показателно, че ще видим бъдещето не само на европейската, но и на световната борба. Валентин Йорданов пожела успех на състезателите и треньорите, а Цено Ценов каза, че това е празник на европейската борба, като се оценява високо отличната организация на първенството. 

"Горди сме, че този форум се провежда в Русе и съвпада с годината, в която Русе е обявен за "Европейски град на спорта", заяви Пламен Стоилов, който обяви първенството за открито. 

Церемонията продължи с награждаване, като Валентин Йорданов получи почетен медал от Международната федерация по борба, а кметът на Русе - почетен плакет. 

На Стоилов бяха връчени и почетните медали на европейския шампионат за младежи от Българската федерация по борба. Около 400 борци от 34 държави, сред които водещи школи като Русия, Азербайджан и Украйна, участват във форума, който ще продължи до 3 април в крайдунавския град. 

България се представя с общо 24 състезатели в трите стила - свободна, класическа и женска борба./БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS