Европейският вицешампион Георги Шиков се завръща в България с последната група български щангисти днес, понеделник, 2 април, с полет от Букурещ, кацането е насрочено за 19.15 часа на Терминал 2 на Аерогара София.

България спечели на Европейското първенство за мъже и жени в румънската сторица два сребърни медала в двубоя на Стилян Гроздев и Георги Шиков и един бронзов на Даниела Пандова. Общо отличията ни с тези в отделните движения са девет – злато, 5 пъти сребро и 3 бронза.

Георги Шиков взе три сребърни медала, които са дебютни за него от подобен шампионат. В кат. до 105 кг българинът стана втори в двубоя, като грабна и двете "малки" сребърни отличия във всяко от отделните движения. Шиков направи двубой от 388 кг (176 кг в изхвърлянето и 212 кг в изтласкването), като пред него се класира единствено полякът Аркадиуш Михалски, който събра двубой от 396 кг (175 кг + 221 кг).

В кат. +90 кг при жените - последната категория с българско участие - Петя Стоименова се нареди пета c двyбой от 201 кг, след като изхвърли 92 кг и изтласка 109 кг. В предпоследния ден на шампионата Румяна Станчева се класира осма в категория до 90 кг с двубой от 197 килограма.

Георги Шиков

източник: БФ Вдигане на тежести