На 13 март, 2012 г. в Страсбург, Европейският парламент прие проекта на Европейския шахматен съюз "Шах в училище". Писмената декларация 50/2011 за въвеждането на програмата в училищата от Европейския съюз беше подписана от 392 членове на Европейския парламент (необходимият брой за приемането й беше 378 подписа - 50% +1 от общия брой от 754 членове на ЕП). Окончателният брой на събрани подписи се очаква да нарасне още повече до края на парламентарната сесия.

Това е ясна индикация за признанието на ползите от заниманията на децата с шахмат от страна на евродепутатите от всички страни.

Както вече сме ви информирали, след получаването на необходимия брой подписи, Писмената декларация ще бъде официално изпратена до Европейската комисия и до парламентите на страните-членки на ЕС, заедно със списък на подписалите го европейски депутати.

Декларацията призовава Европейската комисия и Съвета на Европа:

- Да се насърчи въвеждането на програмата „Шах в училище” в образователната система на държавите-членки;

- Да обърнат необходимото внимание на програмата „Шах в училище” и да осигурят достатъчно финансиране за реализацията й от 2012 г. нататък;

- Да вземе под внимание резултатите от всички проучвания за ефектите от тази програма върху развитието на децата;

"Това е исторически успех за европейския шах. Денят 13 март, 2012 г. ще остане в шахматната история като датата, на която шахматът премина на по-високо ниво на признание от обществото - не само като спорт, но също така и като част от образованието на модерния свят "- каза г-н Силвио Данаилов, президент на Европейския шахматен съюз.

Изпълението на програмата ще се извършва като съвместен проект между Европейския шахматен съюз и Каспаров Чес Фоундейшън Юръп.

Всички дейности и прояви, свързани с проекта "Шах в училище" се проведоха под патронажа на бившия президент на Европейския парламент, проф. д-р. Йежи Бузек и евродепутатът от България, г-н Слави Бинев, който е основният поддръжник на проекта.