Европейска титла по джудо завоюва българската състезателка Тереза Джурова от европейското първенство за младежи и девойки до 20 години, проведено в Самоков. Това е първата в историята на родното джудо титла при жените. В категория до 78 кг. 18-годишната състезателка се наложи над представителки на Гърция, Австрия, Русия и Холандия. Във финалната схватка Тереза показа силен дух и след като завърши наравно в редовното време, победи със златна оценка в продължението. С още един медал се отчетоха българските джудисти на първенството. Даниел Дичев спечели бронз в кат. до 100кг. в оспорвана борба.

България завоюва пълен комплект медали от първенството. В предишния състезателен ден Ивелина Илиева се пребори за сребърния медал в кат. до 57кг.

Това е най-успешното представяне на българи на състезание от такъв ранг. След европейската титла на Ивайло Иванов и второто място на Борислава Дамянова при кадетите, тази година е най-успешната до момента за българското джудо. България донесе и пето място от Първите младежки олимпийски игри в Сингапур в лицето на Йоана Дамянова в кат. до 44 кг.

Висока оценка за състезанието даде и президента на Европейския джудо съюз Сергей Соловейчик. Той заяви, че младите български състезатели ще бъдат канени на организираните от EJU олимпийски тренировъчни центрове. Такива бяха организирани в Русия и Великобритания и са предназначени за най-добрите състезатели в отделните категории. Това е една от програмите за развитие и подготовка за Олимпийските игри в лондон през 2012г.