Женската двойка на България София Христова/Християна Юлиева спечели златните медали на Европейското първенство по спортна акробатика при възрастовите групи във Варна. София и Християна постигнаха най-високата оценка по време на целия шампионат – 27.900 точки, с което спечелиха оспорвания финал при женските двойки във възраст 11-16 години. Сребърните медали спечели двойката на Великобритания с 27.800, а бронзовите отличия заслужи Полша с 27.500. Осмицата допълниха Португалия, Белгия, Украйна, Германия и Франция.

"Имахме някакви очаквания, но не точно за златните медали. Честно казано, след като влязохме с трети резултат във финала, се надявах за трето място, но стигнахме до първото, до златните медали. Благодарим много за подкрепата на нашите треньори, на близките си и на всички в залата, защото без тях нямаше да стигнем дотук", каза Християна Юлиева.

"Много сме горди. Това е нещо изключително. Със сигурност ще започнем да мечтаем повече. Благодарности на всички, които стоят зад нашия успех. Нека вярват, че ние ще успеем, дори и в трудни моменти", заяви София Христова.

"За какво мечтаят, след като станаха европейски шампионки? Някой ден да станем олимпийски шампионки", отговаря с усмивка Християна. "Да, това е нашата мечта", потвърждава София.

"Най-гордият човек съм в момента. Борбата беше много оспорвана, беше доста трудно. За мен – неочаквано, но съм безкрайно щастлива, че момичетата успяха да се преборят", заяви личният треньор на шампионките Гергана Денева. "Мисля, че на мен отстрани даже ми беше по-трудно. Не знам как издържа и слончето, което им е талисман. Стисках го през цялото време и изиграх съчетанието заедно с тях", добави треньорката.

А момичетата обещаха, че ще заведат и талисмана - слончето Роско, на Олимпийски игри. "Аз си пожелавам на първо място да бъдат здрави, защото те са много трудолюбиви и амбициозни. Досега не са слизали от първото място и им пожелавам винаги да бъдат първи", завърши Гергана Денева.

Втората българска женска двойка във възрастова група 11-16 години – Дея Хаджиатанасова/Рая Лозева, също се представи отлично. Българските момичета постигнаха пети най-добър резултат в квалификациите. Само заради правилото, че във финал може да участва само един състав от държава – онзи с по-добро класиране от квалификациите, Дея и Рая останаха извън надпреварата за разпределение на медалите.

Българската мъжка четворка във възраст 12-18 години – Андриян Кирилов, Андриан Качов, Диян Томов и Цветелин Славчев, спечели бронзови медали от Европейското първенство. Дебютантите на голямо първенство си пожелаха още по-добро представяне в бъдещите си изяви. "Мечтая бъдещите ни медали да са по-големи и с по-жълт цвят. Емоциите бяха доста, чувството е неописуемо. Радвам се, че българите ни подкрепиха", заяви Андриян Кирилов. "Бронзовият медал означава, че имаме още много работа, за да стане златен", добави Цветелин Славчев.

"Това ни мотивира още повече да тренираме. Много съм радостен, че първенството беше във Варна и усещахме силната подкрепа от публиката", каза Андриан Качов. "За мен този медал също ще послужи за мотивация в бъдеще и да се представяме по-добре", заяви Диян Томов.

"За първи път ги чувам толкова мотивирани за следващите състезания. Досега беше с леки подбутвания. Надявам се това Европейско да бъде пример, урок и да помогне за по-добро представяне", коментира личният им треньор Венелин Първанов.

Български състави спечелиха и две четвърти места на шампионата във възрастова група 11-16 години. В подножието на призовите места се класираха мъжката двойка Янко Киров/Антон Станчев и смесената двойка Мария Съзанова/Стилиян Господинов.

В състезанията в групата 12-18 години смесената ни двойка в състав Кристиян Манолов и Вилиана Костадинова остана на четвърто място. Женската тройка на България в същата възраст Жаклин Стоянова, Димана Костадинова и Маргарита Тодорова се класира на 10-а позиция.

Достойно представяне записа мъжката четворка на България във възраст 11-16 г. - Петър Тодоров, Мартин Челибиев, Християн Драганов и Калоян Велинов, която заради отпаднали в последния момент преди първенството мъжки групи от други държави трябваше да участва в неофициално състезание по време на Европейското.

От 18 до 22 октомври в Двореца на културата и спорта във Варна е Европейското първенство по спортна акробатика за мъже и жени и за младежи. Входът за зрители е свободен.