Евродепутатът и председател на една от спортните интергрупи в ЕП Слави Бинев, президентът на европейския шахматен съюз Силвио Данаилов и легендата в шаха и най-младият световен шампион в дисциплината Гари Каспаров, се срещнаха с  Еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в Брюксел. На срещата присъства и вицепрезидентът на българската федерация по шах проф Пламен Моллов.


Визитата на шахматното трио е по повод представянето пред комисарката по образованието Андрула Василио на съвместния им проект „Шах в училище”, чиято цел е играта да се въведе в образователната система на европейските държави.


Като единствен представител на българския спорт в европарламента и предвид усилията, които полага за популяризирането на спорта и въвеждането му в училищните дисциплини Бинев бе домакин на официална вечеря, която даде в чест на шахматните дейци. На нея и на последвалата днес среща с Комисар Георгиева Бинев обеща да съдейства за реализирането на проекта и представянето му на колегите му в Европейския парламент.

Пред Комисар Георгиева, Бинев сподели, че е благодарен за отделеното от комисарката време, предвид силно натоварения й график и сподели, че във време на криза хората имат нужда не само от храна и топли дрехи, но е необходимо и духът им да се поддържа здрав.

„ Шахът не изисква много средства, и това е хубавото, но пък дава на хората понякога повече ходове от колкото можем да си представим”, каза Бинев и се ангажира в краткосрочен план да организира партия шах между колегите си в парламента и авторите на проекта „Шах в училище”. След края на официалната част Каспаров игра по една партия шах с Бинев и Георгиева, но за да няма сърдити всички се съгласиха на реми след няколко хода.