Министърът на младежта и спорта в служебния кабинет Евгения  Раданова и президентът на Българската федерация по бокс /БФБ/  Красимир Инински откриха днес първенството на Европейския съюз  по бокс, което ще се проведе в столичната зала "София". На ринга ще се качат 121 боксьори от 22 страни: Австрия, Белгия,  Хърватия, Дания, Англия, Финландия, Франция, Грузия, Гърция,  Унгария, Ирландия, Италия, Косово, Латвия, Литва, Молдова,  Полша, Шотландия, Словакия, Испания, Турция и домакинът  България. 

Съгласно регламента в първенството могат да участват и страни-кандидат членки на Европейския съюз. Входът в зала "София" ще бъде свободен за целия шампионат,  който ще завърши в събота, 16-ти август. Предварителните срещи  са от днес, 8 август, до 11 август, на 12-ти и 13-ти август са  четвъртфиналите, 14-ти август е почивен ден, на 15-ти август са  полуфиналите в две сесии и на 16-ти август са финалните срещи. 

Българският национален отбор по бокс, под ръководството на  главния треньор Михаил Таков и на старши треньора на националния отбор за мъже Палми Ранчев, ще участва в първенството на  Европейския съюз с пълен състав - с 10 боксьори в 10-те  категории. 

Само един български боксьор се качи на ринга в зала  "София" днес - Симеон Чамов в категория до 69 килограма, който имаше  за съперник Хюсеин Карлслиоглу от Турция. Симеон Чамов  предпочете игра от далечна дистанция и с прави удари доминираше  през целия мач, като най-убедителен бе в третия рунд. След  последния удар на гонга и тримата странични съдии единодушно  присъдиха победа по точки на Симеон Чамов - 3:0 /29:28, 30:27 и  30:27/. 

Следващият съперник на Симеон Чамов ще бъде Джон Джо  Джойс /Ирландия/, който днес победи по точки с 3:0 съдийски  гласа Дамян Кивиор /Полша/.  Също в среща до 69 килограма в зрелищен мач Алфонсо ди Русо  /Италия/ победи по точки с 3:0 съдийски гласа Мате Рудан  /Хърватия/. Утре от 15,00 часа първенството продължава./БТА