Световната шампионка от Елиста Антоанета Стефанова е очаквала друг резултат от партията на Веселин Топалов срещу 17-годишния норвежки вундеркинд Магнус Карлсен в първия кръг на МТел Мастърс 2009. Ети, която е официален коментатор на шахматния супертурнир пред Народния театър, обаче припомни, че и преди световният №1 е тръгвал лошо, а после е печелил надпреварата, която е част от Големия Шлем в шаха. Самата тя приема като предизвикателство новата си роля, въпреки че й е по-лесно да играе.

Ето как коментира за Гонг Стефанова първия ден на МТел Мастърс 2009:

„Всички партии бяха много интересни и безкомпромисни, но лошата новина за нас е, че Веско загуби от Карлсен. Партията бе много сложна, а и той игра с черните фигури. Не успя да се освободи с хода с5 в точния момент, последваха тактически компликации, от които Карлсен излезе победител. Магнус е един от най-добрите в момента шахматисти и №3 в света, въпреки че е само на 17 години. Тепърва ще го видим да се развива

Не му е за първи път Веско да започва трудно в турнира МТел Мастърс и това не му е пречило да печели. Надяваме се, че и този път така ще се случи.

Отстрани доста лесна изглеждаше победата на Широв над миналогодишния победител Иванчук. Утре Топалов излиза срещу Алексей и винаги е имал добри резултати срещу него. Дано е в добра форма утре Веско.

Днешните партии не ме изненадаха с нещо, но очаквах по-различен резултат от Веско Топалов. Всички гросмайстори са готови за безкомпромисна борба за първото място.

За мен определено по-лесно е, когато човек играе. За първи път влизам в ролята на коментатор, но обичам предизвикателствата и ми е интересно.”