Гросмайстор Антоанета Стефанова се класира за осминафиналите на световното първенство по шахмат за жени, което се провежда в руския град Ханти-Мансийск.

В двубой от втория кръг бившата световна шампионка надигра с 2,5:1,5 точки представителката на Казахстан Динара Садуакасова. Българката изкова успеха си с доминантно представяне в тайбрека по ускорен шахмат, чието изиграване се наложи след фиксирането на две ремита в срещите по класически шах. В първия мач от днешния ден Стефанова спечели за едва 30 хода с черните фигури с много агресивна игра, след което се съгласи на реми с белите в напълно спечелена позиция, което обаче и бе достатъчно за място сред най-добрите 16 на шампионата.

Българката ще има по-малко от 24 часа за подготовка за следващата си съперничка - украинката Анна Музичук, поставена под номер 4 в основната схема. Музичук почива в днешния ден, тъй като успя да реши мача с рускинята Анастасия Боднарук с две победи още в класическия шах и с това си спести участието в тайбрек.

С класирането си за осминафиналите на световното първенство Антоанета Стефанова си осигури 8 000 долара от общия награден фонд от 450 000 долара./БТА