Бившата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова сподели пред Гонг за срещите си с човекоподобни маймуни в Гибралтар. Ети се върна от силния турнир за мъже и жени, на който зае десето място.

„Въпреки че бях в Гибралтар за четвърти-пети път, успях пак да разгледам. Там е много живописно – една скала на британска територия, използвана по време на войната като стратегически пункт -това място е населено с човекоподобни маймуни, който се разхождат съвсем свободно. Винаги има неочаквани срещи с тях, дори и около хотела. Човекоподобните маймуни са доста дружелюбни и срещите с тях са винаги приятни. Била съм на доста места по света, но може би наистина в Гибралтар имаш най-свободно общуване с представители на животинския вид”, разказа Стефанова. Тя ще навърши 30 години на 19 април и сега отново иска да спечели шахматната корона.

На път за нова надпревара, ето какво още сподели Антоанета Стефанова:

„Добре съм. Прибрах се преди няколко дни от Гибралтар и сега се стягам за следващото ми състезание – много силен открит турнир в Германия. Това ще бъде последната надпревара преди участието ми на женското Гран При в Турция през март.

Доволна съм от постигнатото десето място в Гибралтар, защото това бе първи турнир за мен след доста дългата ми почивка от два месеца. Беше един успешен турнир, с който прибавих още няколко точки в актива си. При жените се появяват нови имена. Това само може да ме радва, защото има нужда от повече жени, които да играят добре шах.

Надявам се да продължавам да повишавам рейтинга си, но не съм мислила за конкретно място. В момента целта ми е успешно участие на двата турнира от женското Гран При, защото победителят от тях директно се класира за мач със световния шампион са титлата. Това е новата система на международната федерация и вече ще има световен шампион всяка година.

Искам отново да взема шахматната корона, но борбата става все по-интересна и оспорвана. Ще дам всичко от себе си, за да победя пак.

Короната ми от 5 юни 2004 година стои във банков сейф в България.

Има още много неща, които мога да дам на шаха, но съм доволна от това, което съм постигнала до сега. Спечелила съм всички големи титли, които може да се спечелят в женския шахмат. Продължавам доста успешното си сътрудничество с Владимир Георгиев.

Очаквам Веско Топалов да спечели убедително Мача на претендентите срещу Гата Камски в София. Ще го следя от чужбина. Дано се върна навреме у нас, да видя как печели.

В момента ме вълнува главно шах. Завършвам магистратурата си по финанси. Не съм се захванала да уча нови езици.”