Естонец и двама българи водят оспорвана битка за първото място в играта „Познай ходовете на Топалов”. По традиция играта тече на официалния сайт на „М-Тел Мастърс” – www.mtelmasters09.com и в нея може да участва всеки шахматен фен. Целта на играта е да се отгатват ходовете на 19-ия световен шампион Веселин Топалов от десетте партии в турнира. Наградата за спечелилия в играта е партия шах с Веселин Топалов преди старта на следващото издание на „М-Тел Мастърс”.

Естонският състезател, регистриран в сайта на турнира с името Radulov е Валери Голубенко. Предполага се, че потребителското му име идва от фамилията на именития български гросмайстор и един от доайените на шахмата у нас Иван Радулов.

До момента естонецът е познал 128 хода на Топалов в седем кръга от „М-Тел Мастърс” 2009. Сериозна конкуренция за първото място на естонеца е българинът от Варна Валентин Минчев. Прякорът му в сайта е Valexin и до момента той е познал 126 хода на лидера в световната ранглиста Топалов. Само 4 по-малко са точните попадения на Александър Монев от София, регистриран като Monev на сайта на турнира – 122 познати хода на Топалов за 7 кръга от „М-Тел Мастърс” 2009. Малката разлика между топ 3 във временното класиране на играта означава, че това е най-оспорваното й издание досега.

Както всяка година, играта „Познай ходовете на Топалов” ще продължи до края на последната партия на Топалов от турнира. Участниците в нея днес ще могат да отгатват ходовете на българския гросмайстор при играта му с черните фигури срещу Лениер Домингеш в осмия кръг на „М-Тел Мастърс” 2009.