Националният състезател на България по ММА Емил Захариев спечели първата европейска титла за страната на Гала вечер по свободни двубои в сръбския град Ниш.

Българския боец получи шампионския колан по ММА на световната мрежа (WKN) аплодиран от 2000 хиляди души, сред които кметът на Ниш и редица сръбски знаменитости.

Както е известно, през 2008 година президента на БФММА г-н Любен Джубрилов сключи договор за сътрудничество със световната кик бокс мрежа WKN, която вече развива и ММА на професионално ниво.

97-килограмовият русенски талант се качи на ринга срещу 113-килограмовия сърбин Саша Лазич и го победи още в първи рунд с ключ на крака. Възпитаникът на треньора Валентин Симеонов започна много агресивно срещата си, реализирайки 4 тейкдауна (събаряния) на своя съперник, при единия от които Саша Лазич макар и със своите 113 килограма бе изхвърлен от ринга.

В актива си по ММА Емил Захариев има 8 победи, 1 равенство и 1 загуба докато сръбският опонент е известен с 22 победи на професионалния ринг, част от които спечелени с нокаут. 21-годишният Емил има спечелена и европейска титла по граплинг, също в абсолютна категория срещу значително по-тежък съперник.

Другият български представител Станислав Драков загуби, поради прекратяване на срещата, заради забранени техники.

На бойното шоу по смесени бойни изсукства (Mixed Martial Arts), което се проведе в Ниш в съботната вечер бяха реализирани 10 срещи във формат ММА. След края на Галата, присъствалите представителите на сръбските федерации по бойни спортове, както и представители на М1 за Сърбия поздравиха лично българската делегация, водена от спортно-техническия директор на родната централа Теодор Карастоянов.

Двамата български бойци заминаха за Сърбия с помощта на мениджърската фирма MaxFight, която работи в тясно сътрудничество с БФММА. MaxFight е компания, на която основната дейност е уреждане на български бойци на международни Гала вечери по ММА и К-1, както и организиране на професионални Гали по ММА и К-1.