Шефът на родната федерация по карате киокушин и треньор на ЗахариДамянов - Емил Костов окачестви второто място на своя възпитаник на 40-то Открито първенство на Япония без категории като много голям. Захари Дамяновз агуби на финала от представителя на домакините Макото Танигучи.

Втози турнир участие вземат винаги 128 състезатели, като 98 % от тях са японци. Участва се само изрично след получена покана от Световната федерация.

"Досега само трима състезатели, които не са японци са стигали до финал на Откритото първенство на Япония в 40-годишната му история: англичанинът Хулърт Колинс (72 година), австралиецът Гари О`Нийл (96-97г.) и арменецът Артур Ованесян (2006 г). През всичките тези 40 години Откритото първенство на Япония винаги е печелено единствено и само от японци.

Тази надпревара е втора по значимост след Световното първенство", коментира Емо Костов. Състезанието се проведе в 2 дни, в които Захари изигра цели 7 срещи и всичките са само срещу японци.

Дамянов печели първата среща с нокаут, втората със съдийско решение, 3-ата побеждава в редовното време, четвъртата бие 8-я в света с нокаут, а в 5-ата се справя със световния шампион до 85 кг.

На полуфинала Захари минава и през шампиона за 2004-а година Кантару Танака, когото побеждава с нокдаун в редовното време. Единствената преграда пред българина да сътвори сензацията в цялата 40 годишна история на Откритото първенство на Япония е Макото Танигучи-шампион на Япония за 2006-а година. "Не успях напълно да се възстановя за този турнир предвид участията ми по-рано в Осака през юни и в САЩ през септември. На това отдавам загубата на финала в Япония", заяви самият Захари Дамянов на пресконференция в ДКС във Варна.