Легендата на българския футбол Емил Костадинов официално откри 47-то поредно издание на турнира по джудо „Освобождение” , който днес е Европейска отворена купа за жени. Костадинов отскоро е съветник на спортния министър проф. Даниела Дашева и именно надпреварата в София беше неговия дебют като официално лице от министерството.

Посланикът на Република Япония Н.Пр Шиничи Яманака лично присъства на церемонията, а президента на БФДжудо Иван Михалев приветства гостите от официалния подиум.

В зала „Универсиада” 142 състезателки от 23 държави спорят за отличията в 7 категории (48кг,52кг, 57кг,63кг,70кг,78кг,+78 килограма). Турнирът е първи за годината от международния календар и с него започва олимпийския цикъл за игрите в Токио 2020 . Шампионатът се провежда по новите правила на Международната федерация- стриктно спазване на съдиите относно пасивност и насърчаване на динамиката в схватките. На форума участват представители от Австралия, Бразилия, Япония и Канада.

Елитът на женското джудо е у нас, а днешният ден не бе успешен за родните ни националки, които записаха загуби и отпаднаха в квалификациите.

При 48-килограмовите младата ни надежда Цветелина Цветанова отстъпи с ипон от опитната германка Мира Улрих. До 52 кг Магдалена Върбанова допусна грешка в последната минута и позволи на Челси Гилс (Великобритания) да я победи с едно вадзари. Изабел Христова (63 кг) също беше елиминирана с ипон от финалистката Сандрин Биле от Белгия.

В залата , за да вдъхне кураж дойде възстановяващата се от контузия Ивелина Илиева, която пропуска състезанието в София, но ще бъде на линия за Гран При в Париж идната седмица.

Утрешният неделен ден започва с елиминациите в категориите – 70 кг, 78 кг и +78 килограма, като България ще бъде представена от две състезателки до 78 кг Мария Оряшкова и Илина Стоянова ще защитават честта на родното джудо, като Оряшкова има за първи съперник Омри Кеньон от Израел, а за Стоянова жребия отреди другата израелка Ярден Майерсон.

Входът за зрители в зала „Универсиада” е свободен.