Най-накрая е факт законът за Изменение и допълнение на закона за физическото възпитание и спортът.

Комисията по образованието науката и въпросите на децата, младежта и спорта най-накрая прие промените в закона, които ще бъдат внесени за гласуване в пленарна зала през следващата седмица.

След множеството предложения, които бяха одобрени е това, че медалистите от олимпийски игри, световни и европейски първенства ще могат да бъдат приемани без конкурсени изпит във ВУЗ-овете директно след решение на спортния министър и академичният съвет на съответния ВУЗ.

Това означава, че елитът на родния спорт се нуждае от два подписа, за да следва висше.

Има промени и в званията на спортистите. В миналото е заслужил майстор на спорта, а новото е „високо разреден спортист”. Определеният за такъв състезател трябва да бъде медалист от олимпиада, европейско или световно, за да стигне до държавни премии.

Доста дискутираните, но желани от министър Свилен Нейков девет елитни спортни училища ще бъдат открити за учебната 2011/2012 г. Обединените спортни клубове вече няма да бъдат спортни организации, а доброволно лицензирани такива. Като два или повече клуба могат да сформират ОСК.

Това са малка част от приетите от комисията към парламента промени, като от следващата седмица те могат да бъдат гласувани от депутатите в НС.