Елитът на планинското колоездене ще мери сили в четвъртото издание на  “Home Mountain Enduro”

Този уикенд едно от най-трудните и интересни събития в „домашната“  планина на Софиянци се завръща за четвърта поредна година. “Home  Mountain Enduro” е част от календара на Столична община и се провежда с  подкрепата на фондация "София – Европейска Столица на спорта".

Събитието ще предизвика някой от най-добрите планински колоездачи в  България и в региона в оспорване надпревара по стръмните и каменисти  пътеки на Витоша. Съботният ден е отреден за тренировка и запознаване в  трасетата, а в неделя ще бъдат финалите.

Организаторите подготвят 4 специални отсечки, с обща дължина от близо 20  км, по които ще бъде засичано времето на всеки един състезател  индивидуално, а победители в отделните категории ще бъдат тези с  най-добро общо време.

На самото състезание в неделя състезателните етапи ще обиколят почти  цяла Витоша, като ще преминат през Драгалевци, Голи връх, Бояна,  Бистрица и Платото, а състезателите ще бъдат изправени пред много  разнообразен терен и различни препятствия, като стръмни скоростни  отсечки, корени и камъни.

Друго условие, което допълнително ще затрудни участниците в състезанието  е това, че всеки един състезател ще трябва да се придвижва на самоход от  финала към старта на всеки един от етапите. Това прави ендуро  дисциплината, една от най-трудните, защото изисква много комплексни  умения.

Планинско колоездене

До момента за участие са се записали над 80 човека от цяла България,  както и няколко участника от Франция, Турция и Гърция, има запитване и  от Холандия. Предварителната онлайн регистрация все още е активна и  всеки, който иска да изпробва уменията си, може да се запише на  www.conceptcreative.org/hme

„Планината е голяма и на Витоша има място за всички. Апелираме отново за  повече внимание, за разбиране от туристите за да се избегнат инциденти и  напрежение. Първи етап Голи връх – Бай Кръстьо е от 10.15 до 11.00 ч.,  втори етап от финала на Витошко лале до Бистрица е от 11.15 до 13.00 ч.,  трети етап от Платото до х. Момина скала е от 14.00 до 15.30 ч. и  четвъртият, последен етап по маршрут "Копитото" до финала в Бояна е от  14.15 до около 16.00 ч. Нека в тези часове туристите да бъдат внимателни  по отношение на състезателите, както и обратното. Положихме не малки  усилия обезопасяването на пътеките и почистването им след  продължителните дъждове. Метеопрогнозите са добри, тъй че това ще е  първият случай, когато състезанието ще е на сухо и слънчево време,“  заяви представителят на организаторите Ема Паунова на пресконференция в  Информационния център „София – Европейска столица на спорта“. Сред  фаворитите за победата отново са Иван Колев, Симеон Павлов при  по-младите и др.

На срещата с медиите присъства и директорът на състезанието Данаил  Ангелов, който даде повече подробности за дисциплината „ендуро“ и  бъдещото й развитие, след като вече е получила признание в световен  мащаб. „Ранглистите ще позволят за едно по-отговорно и ангажирано  отношение от страна на институциите към този така динамичен и популярен  сред младите напоследък спорт. Имаме добри състезатели и в ендурото, и в  планинското спускане, където например наскоро Изабела Янкова спечели два  златни медала на Световното първенство за деца в Австрия. Просто е нужно  повече финансиране и внимание към тези млади таланти на България,“ каза  още Ангелов.

Home Mountain Enduro 2018 се провежда с подкрепата на фондация „София –  Европейска столица на спорта“, Ред Бул България, Витоша ски, RooBar,  DoppelHerz, Нисан, Магазини Стената и други.

Всеки, които иска да наблюдава атрактивната надпревара, може да го  направи свободно покрай трасетата, а организаторите молят всички туристи, които ще прекарат неделния ден на Витоша, да проявят разбиране и да се съобразят със състезанието и колоездачите. Всеки е добре дошъл в  неделя и във финалната зона на сцената в Бояна, където към 15.00 ч. ще  може да приветства финалистите и да се възползва от допълнителните  активности на място.