От петък (24 юли) до неделя (26 юли) на конната база „Тракиец”, с. Житница ще се проведе втория кръг от Държавното първенство по конен спорт – клас „Т” в дисциплината-прескачане на препятствия .

В него участие ще вземат най-добрите ни състезатели, като напреварите ще бъдат съгласно правилата на FEI и са част от спортния календар за 2020 година на Българската федерация по конен спорт.

Успоредно с ДП в Житница в петък и събота ще се състои и турнира по прескачане на препятствия „Тракиец”, който ще бъде за деца и аматьори, пони ездачи, 4/5 годишни коне , 5 годишни и по-възрастни коне. Наградният фонд за тях е 2540 лева и предметни награди.

конен спорт

Организаторите от БФКС и домакините са готови с посрещането на състезателите и техните коне и се очаква много оспорвани надпревари във всички изпитания . За шампионата в клас „Т” наградния фонд е 7200 лева, за група „Б” – 1200 лева, а за Млади ездачи са предвидени 300 лева, които ще бъдат запределени между първите трима в класирането. Държавният шампион получава купа и медал за представянето си.

„ Всичко ще се проведе изцяло съобразено с правилата за провеждане на състезания в условията на епидемиологичната обстановка в страната. Винаги спазваме стриктно разпоредбите , както от Министерството на спорта, така и от ветеринарната служба. Силно се надявам на много добро представяне в Житница, защото турнирът категория „Т” ще бъде контрола за определяне на състава на България за участие в Балканското първенство по прескачане на препятствия за мъже и жени и млади ездачи”, сподели вицепрезидентът на БФКС и председател на на съдийската комисия - доктор Крум Рашков.

Шампионатът започва в петък от 09:00 часа с турнира „Тракиец”, а Държавното първенство в 14:30 часа. В събота програмата стартира в 14:00 часа с изпитание №4 – Група „Б”. Събитията в неделя са от 09:00 с финалите на първенството.

Любителите на конния спорт ще могат да наблюдават надпреварите на живо в официалния канал на БФКС в youtube, както и в страницата на федерацията във Фейсбук с перфектно HD качество.