Световните шампиони Елис Гури и Христо Маринов ще пропуснат схватките от най-стария турнир по борба в света "Дан Колов" и "Никола Петров". От надпреварата отпада и световната номер едно при девойките Тайбе Юсеин, но всички останали звезди на българската борба ще има възможност да зарадват публиката в столичната зала "Универсиада", съобщи БТА.

Юбилейното 50-о издание на надпреварата ще даде поле за изява на около 20 от най-големите звезди на световната борба. Сред тях са шестима олимписки медалисти и тримата шампиони от игрите в Пекин - Карам Габер (Египет, 96 кг), Стив Гено (Франция, 84 кг) и Манукар Квиркелия (Грузия, 74 кг).

Елис Гури и Христо Маринов пропускат най-стария турнир по борба в света

източник: БГНЕС

 

Освен тях, заявка за участие са подали над 300 състезатели от 30 държави.

"Очертава се един много силен юбилеен турнир. Имаме традиции в световната борба и това е доказано от огромния брой заявки за участие на турнира. Най-хубаво е това, че в България ще дойдат много силни борци и така ще си проличи класата на нашите състезатели", заяви генералният секретар на Българска федерация по борба - Валентин Савов.

Лошите новини за България идват от отсъствието на двамата световни шампиони в класически стил - Гури и Маринов. Първенецът от Истанбул 2011 в категория до 96 килограма е болен, а Маринов - победител в категория до 84 килограма от Москва 2010, все още не е напълно възстановен от разкъсване на мускулни влакна в десния лакът. Всички останали се подготвяха в Тетевен и направиха двустранни игри срещу сръбския национален отбор.

"Направихме 5 спаринга със сърбите и успяхме да извлечем много позитиви от това. Имаме да оправяме някои детайли, но като цяло сме доволни от формата на борците ни. Естествено, тя не е оптимална, защото такава ще гоним за европейското първенство и олимпийските квалификации. Очакваме Явор Янакиев да навлезе във форма след дълго отсъствие, а освен това искаме останалите ни състезатели да се реализират", каза треньорът на националите в класически стил Стоян Добрев.

В националния отбор по свободна борба единствената

отсъстваща е Тайбе Юсеин, която е под върпос и за олимпийските квалификации в София. Всички останали са здрави и проведоха подготовка в тренировъчния център в "Дианабад".

По време на лагера Михаил Ганев, Радослав Великов и Станка Златева бяха на турнир в Русия, но и без тях националите разбиха сборен отбор на чужденците в тренировъчна среща.

"Не съм много доволен от борците в свободен стил, които участваха на турнира в Москва. Те не показаха това, което могат, а и не изпълняваха правилно треньорските нареждания. Надявам се да се поправят и да вземат квоти за олимпиадата. Важното е това, че ние си вършим работата, пък да става каквото ще. В едно състезание може да се случи всичко и нещата зависят от това дали имаш късмет, дали имаш ден. Има време до квалификациите, надявам се да вземем още поне три квоти при мъжете и една при жените. За Станка Златева няма какво да кажа. Тя отново доказа, че е най-добрата", заяви треньорът на националните в свободен стил Симеон Щерев.

Елис Гури и Христо Маринов пропускат най-стария турнир по борба в света

източник: БГНЕС

Схватките от турнира започват в петък от 12:30 с елиминации в категории до 74 и до 96 килограма в класическия стил.

Българите в тези категории са Илиян Георгиев, Явор Янакиев, Атанас Колев, Марио Доцин (74), Калоян Динчев, Владислав Методиев, Илиян Газепов и Иван Цанков (96). Женската борба пък започва с категории до 51, до 59 и до 63 килограма, където са българките Джейлян Ахмед, Елина Васева и Таня Милкова.