Световният шампион по борба Елис Гури посвети златни си медал на страната, която го издигна до това стъпало на почетната стълбичка - България. Състезателят в категория до 96 килограма, който е роден в Албания, не участва на големи турнири цели две години, за да играе за името на България.

"Беше ми трудно да влизам в състезанията, защото две години са много време. Всички искат, както и аз, да стана първи и на олимпийските игри. Трябва да работя много, за да постигна това. На световното първенство се състезавах с контузия в рамото, но когато се появиш на тепиха всичко това минава, забравяш го и се бориш без проблеми. Посвещавам титлата на България, защото тази страна ме направи световен шампион. Златният медал е само за нея. Постигнах своята мечта", заяви Гури.

Класическата борба спечели още една олимпийска квота и още един медал на световните финали в Истанбул. Иво Ангелов заслужи бронз в категория до 60 килограма и също ще представя България на олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

"Радвам се, че спечелих квотата и сега ще отида на олимпиадата, за да спечеля медал. Цяла година тренирах за състезанието. Завоювах бронзов медал и това ме прави особено щастлив. Ще се подготвя по-добре за олимпиадата и ще искам да чуя българския химн на голямо първенство. Имам сили да направя това", каза Ангелов.