Банско е домакин на първото издание на Скайрън Пирин (Pirin Skyrun) 9 – 10 юли. В рамките на два състезателни дни ще се проведат 3 старта по планинско бягане във високите части на Пирин планина. 

Участие ще вземат любители и професионалисти, а най-изявеното име е това на планинският бегач Шабан Мустафа. 

Скайрън Пирин е състезание във високата част на Пирин, целящо да разкрие красотата на тази част от планината. 

Състезанието има амбициозната цел да привлича любители на този вид спорт от други балкански  и европейски държави. 

Предвидени са 3 дистанции в рамките на двата състезателни дни. Ден 1 е Вертикален километър (скоростно изкачване на връх) – 5км с над 1000 м изкачване. През състезателен ден 2 ще се проведат двата основни старта на 34км, 10км, а трасето преминава през част от най-живописните места в планината.

Кратко описание на състезанията: 
Вертикалният километър започва на Бъндеришка поляна и финишира на в. Кутело. Дългата дистанция от 34 км стартира от  Бъндеришка поляна преминава през Муратово езеро, Спано Поле, в.Тодорка и финишира на Бъндеришка поляна.  Късата дистанция от 10 км стартира на Бъндеришка поляна преминава през х.Вихрен и Жабешкото езеро, за да финишира на в. Тодорка. 

Организатори са RunBG и Trail System, а събитието се организира с подкрепата на Природен Парк Пирин и Община Банско. Повече за състезанието и регистрацията може да научите от сайта на състезанието - http://skyrunpirin.com/.