Една от българските олимпийки това лято бе плувкинята Екатерина Аврамова. Шеста в Европа в малък басейн и 12-та в света в голям басейн. Плува на гръб и 100 и 200 метра. Има татуирани петте олимпийски кръга, и ги носи и като колие на врата си. Истинска олимпийска мечта.

Срещата й с легендата Майкъл Фелпс по време на Игрите в Лондон обаче не е особено впечатляваща. Тя го моли за автограф, след което олимпийският шампион й обръща гръб. „Повече няма да го помоля,“ категорична е Аврамова.

Екатерина Аврамова в студиото на Ники Кънчев: Повече няма да помоля Фелпс за автограф

източник: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

„Изборът да плувам гръб не бе мой, той си дойде от физиката ми. Жорж Станкович бе първият ми треньор, и 90% от неговите състезатели са на гръб. Гръб и кроул са основните ми стилове,“ сподели Аврамова пред Ники Кънчев в ефира на Дарик.

„Най-хубавата работа имам – работя по гръб,“ шегува се Катя, и споделя впечатляващи мерки: гърбът й е широк 108 сантиметра.

„Тренирам 6-7-8 часа, когато имам по две тренировки, иначе по около четири,“ разказва за себе си Аврамова. „Единственият клуб, който можеше да ми предостави нужните условия за тренировки, бе Ийлинг, затова те се свързаха с мен. Направих две тренировки с тях, и треньорът ми каза – идваш в клуб, в който ще си четвърта на гръб. Казах му и аз – дай ми малко време, и ще съм номер едно. И така и стана.“

„Не исках да плувам, не харесвах водата изобщо,“ добавя Катя за първите си стъпки. Майка й Антоанета е в основата да се избере именно този спорт. „Опита се да ме тренира, не успя, и сега се занимава с друго. Сестра ми е по-малка, много е артистична.“

Екатерина Аврамова в студиото на Ники Кънчев: Повече няма да помоля Фелпс за автограф

източник: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

„Треньорът ми Дейв Хичкок ме накара да се забавлявам, плувайки,“ признава за настоящия си наставник Аврамова. "От 5 до 5.20 сутрин загрявам, след това до 8 плувам. После фитнес, прибирам се, лягам, спя, и след това от 17 до 20 всичко се повтаря," разказва тя за деня си в Лондон.

В ефира на Дарик Екатерина си пожела да слуша Лана Дел Рей, и с усмивка призна, че въпреки че живее в столица на музиката като Лондон, рядко ходи на концерти, заради режима, и предимно слуша любимите си изпълнители у дома.

За личните си увлечения, тя добавя, че поне веднъж в месеца да посещава козметичен салон, с особено внимание върху ноктите си.

"Страх ме е да плувам в морето," признава още Аврамова. "Трябва да има дъно."

Екатерина Аврамова в студиото на Ники Кънчев: Повече няма да помоля Фелпс за автограф

източник: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Най-хубавото за финал, което сподели Екатерина Аврамова, е че твърдо е решила да се състезава и в бъдеще за България.

"Пожелавам ви да сте по-позитивни, по-усмихнати, въпреки че нещата са трудни. И слушайте Дарик радио," завърши Катето.