Две от големите ни надежди в плуването Екатерина Аврамова и Нина Рангелова изразиха надежди, че доброто им представяне на завършилото преди дни световно първенство по плувни спортове ще бъде повторено и дори подобрено на олимпийските игри в Лондон догодина.

Аврамова направи цели четири подобрения на личните си постижения по време на шампионата в Шанхай, а Рангелова обнови рекордите си на два пъти.

„Доволна съм от 12-то си място и четирите си подобрени рекорда. Сега съм амбицирана да покрия колкото се може по-скоро норматива за участие на олимпийските игри и надявам се, там ще постигна още по-добри резултати. Много се гордеех носейки анцуга на националния отбор на България, защото покрай успехите на Петър Стойчев всички ни уважават и знаят кои сме. Представянето на всички бе силно. Лично аз ще наблегна в тренировките най-вече в 200 и 100 метра гръб, защото 50-те метра не са олимпийска дисциплина”, каза пред медиите 20 годишната плувкиня.

Само след няколко дни тя отново се прибира в Англия, където ще продължи подготовката си. В момента Аврамова се отдала само на плуването, като все още не мисли за съчетаването му със следване. Тя тренира от години в тима на „Илинг”, където наставник й е Дейвид Хичкок.

Съотборничката й в националния състав Нина Рангелова пък тренира и се подготвя в САЩ. Състезателката в свободния стил ще се отдаде на кратка ваканция, преди отново да започне занимания. Ето какво сподели за представянето си участничката на последните олимпийски игри в Пекин ‘2008: „Организацията бе на високо ниво, напомняше ми на Пекин, може би защото световното бе в същата страна. Аз също съм доволна от себе си. От влизане във финала ме дели около секунда, така че не съм далеч от класиране сред най-силните. Дано в Лондон да достигна желаният резултат. Скоро има първенство на Щатите и разчитам още там да си спечеля квота за Лондон. В САЩ съчетавам тренировките и ученето и не ми е лесно, но се справям. Дори съжалявам, че не заминах по-рано за Америка. Там просто има с кого да тренирам и да се съревновавам”.

Представителят ни при мъжете Венцислав Айдарски отчете грешка в подготовката си и каза, че представянето му не било очакваното. Той и личният му треньор обаче знаят какво трябва да се промени в тренировките.