Колумбиецът Еган Бернал спечели 9-ия етап от колоездачната Обиколка на Италия, който беше с дължина 158 км от Кастел ди Сангро до Кампо Феличе и направи сериозна заявка за крайната победа. И не само защото излезе начело в главното индивидуално класиране с 15 секунди, а заради проявения характер и изтръгнатата победа при много трудните условия на финала.

Бернал завърши с време 4:08:23часа, като остави зад себе си представителят на домакините Джулио Чиконе на 7 секунди и руснакът Александър Власов от клуб Астана със същото време.

Бернал вложи брутални усилия в грапавия терен, като финалът беше и с нагорнище. Пети остана Даниъл Мартин от Република Ирландия, също на 10 секунди, а 6-и е Дамяно Карузо (Италия) на 12.

Белгийската голяма надежда в колоезденето Ремко Евенепул, който се върна на шосето девет месеца след като падна и получи множество травми по време на Джиро ди Ломбардия през 2020-а година, остана днес на 4-о място, на 10 секунди от лидера.

Колумбиецът трябва да благодари на съотборника си в отбора на INEOS Grenadiers Джани Москон, който му помогна в километрите преди финала. Бернал задмина Джофри Бушар (Франция) и Кеен Боуман (Нидерландия) около 500 метра преди финала и до края на етапа не даде шанс на никой.

Чиконе беше близо до Бернал и накрая опита атака, но така и не му се получиха нещата и победата си остана за Бернал, за когото това е първа етапна в Тура.

"Не мога да повярвам какво се случи! Не съм очаквал да бъда на тази позиция в Джирото след 9 етапа. За мене е истинска приказва, доволен е Бернал, който не успя да скрие емоциите си.

В генералното класиране Бернал е начело с време 35:19:22 часа, пред белгиеца Евенепул на 15 секунди. Трети е Александър Власов на 21, а 4-и се изкачи Чиконе на 36. Довчерашният лидер Атила Валтер е на 5-о място вече, изоставайки на 43 секунди.