Лидерът в генералното класиране на Обиколката на Италия Еган Бернал от "Инеос" спечели съкратения кралски етап от Сациле до Кортина д'Ампецо и направи много голяма крачка към спечелването на "Джирото".

Днешният 16-и етап трябваше да бъде с дължина от 212 километра, но заради изключително лошото време в Северна Италия бе съкратен до 153 километра, като от него отпаднаха две изкачвания и остана единствено това на Гиау, който със своите 2 236 метра височина е най-високата точка, през която преминава Обиколката тази година.

Тежките метеорологични условия - проливен дъжд, много ниски температури и силно намалена видимост, обаче по никакъв начин не затрудниха Бернал. Колумбиецът осъществи решителна атака при изкачването на Гиау и пресече финалната линия в Кортина д'Ампецо с време от 4 часа, 22 минути и 41 секунди.

Втори на 27 секунди финала пресече французинът Ромейн Барде от ДСМ, а трети с равно време с това на Барде завърши италианецът Дамиан Карузо от "Бахрейн-Викториъс". Италианецът Джулио Чиконе и британецът Хю Карти завършиха четвърти и пети на 1:18 и 1:19 минути съответно от Бернал.

В генералното класиране преди заключителните пет етапа 24-годишният Бернал води с преднина от 2:24 минути пред Карузо и с 3:40 минути пред Хю Карти. Руснакът Александър Власов и британецът Саймън Йейтс, които са четвърти и пети, са на повече от 4 минути зад колумбиеца.

С днешното си представяне Бернал се доближи на само 31 точки и от лидера в класирането при катерачите и носител на "синьото трико" Жофри Бушар, който има 137 точки.

При спринтьорите лидер с "цикламеното трико" със 135 точки е словакът Петър Саган. Втори е италианецът Давиде Чимолай със 113.

Във вторник е последният почивен ден за участниците в Обиколката на Италия, а в сряда предстоят 193 километра от Канацей до Сега ди Ала, като колоездачите ще трябва да преминат три височини, две от тях от първа категория, и два междинни спринта.