За първи път от своето дебютно издание през 2015 г. супер турниът по тенис на маса ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open няма да се проведе, а причината е световната пандемия от COVID-19 и тежките последици за всички сфери на живота. Една от тях – спортът, беше сред първите, които понесоха удара, а най-явен белег за това бе историческото отлагане на Олимпийските игри в Токио за 2021 г. За съжаление България и българският спорт също пострадаха.

В сложната обстановка, за Организационния комитет на ITTF World TourASAREL Bulgaria Open беше много труднод а вземе решение за отмяна на тазгодишното издание на надпреварата. Рискът за Панагюрище, за жителите, за всички хора, които  работят по организацията, както и за цялата ни страна е неоспорим. Петото издание на турнира предизвика огромен  интерес, като участие взеха над 300 състезатели от целия свят, сред които и представители на едни от най-засегнатите от COVID-19 страни като Италия, Испания, Китай, Япония, Индия, Швеция и др. От 2015 г. насам, за една седмица Панагюрище се превръща в световен център за тениса на маса, а хиляди зрители се стичат от цяла България и съседните държави. С оглед на невъзможността да бъде минимализиран риска от струпване и социална дистанция между хората, ръководството на турнира взе решение тазгодишното издание да бъде отменено. То беше подкрепено и от Международната федерация по тенис на маса, която в началото на юни след поредица от срещи излезе със становище да отмени всички състезания, планирани за третото тримесечие на 2020 г. – турнира в Панагюрище, както и Откритото първенство на Чехия.

 „След усилена комуникация между представители на ITTF и Организационния комитет на ASAREL Bulgaria Open, Международната федерация по тенис на маса трябва да съобщи с голямо съжаление на всички въвлечени страни, че тазгодишното издание, предвидено за датите 1-6 септември се отменя”, съобщиха от централата на Международната федерация.

Организаторите на състезанието се надяват, че с дейната подкрепа на главния спонсор „Асарел-Медет” АД,  както и на основните партньори ПОК „Съгласие” и Министерството на младежта и спорта, България и Панагюрище ще могат да приемат едно от най-елитните спортни състезания през 2021 г. А то ще бъде от новосформираната верига на Международната федерация по тенис на маса – WTT. Със създаването на сериите, световната централа ще се стреми към повишаване на нивото на организация, като това би спомогнало за привличането на по-класни играчи и генерирането на още по-голям интерес от страна на почитателите на тениса на маса.