Най-титулуваният сумист в България Петър Стоянов единодушно бе избран за президент на Българската федерация по сумо. Вожда получи пълна подкрепа на Общото събрание на централата тази сутрин в залата по сумо в Национална спортна академия "Васил Левски".

Петър Стоянов бе единственият кандидат за поста председател на БФСумо и всички членове гласуваха с „ЗА”. Вожда приема длъжността от доц. Николай Димитров, а в последните месеци бе изпълнителен директор на централата. Първият роден гигант в професионалното сумо Калоян Махлянов – Котоошу влезе в новия Управителен съвет на БФСумо. Българският „одзеки” получи абсолютен вот от членовете и вече е в ръководството на федерацията. В УС са още: Детелина Желязкова, Емил Зайчев, Борис Навчев, Владимир Димитров и Мартин Несторов. За генерален секретар членовете на БФСумо от цяла България избраха Борис Навчев.

Уставът на БФСумо бе променен и одобрен. На следващото Общо събрание, което ще се проведе до месец и половина, ще се представи финансовият отчет и ще се предложат нови комисии в структурата на федерацията.

„Благодаря на старото ръководство в лицето на досегашния председател Николай Димитров и изп.директор Лили Кънева. Благодаря им за направеното до сега. Без тях нямаше да сме на това ниво и да имаме такива резултати на световното дохио” - бяха първите думи пред делегатите на новоизбрания председател на БФСумо Петър Стоянов. Вожда допълни: „Занапред ще работим професионално и ще търсим още нови спонсори, с които да развиваме нашия спорт. Имаме перфектни взаимоотношения с Министерството на физическото възпитание и спорта. Гарантирам абсолютна прозрачност в бъдеще. Ще работим за набирането на по-голям бюджет, а една от основните ни цели е добро финансиране на клубовете. През 2010 година ще заложим на развитието на младите сумисти. Ще организираме 2-3 турнира специално и само за девойки и младежи. След Нова година ще разработим пет центъра за сумо в София. Водим преговори в новите седем спортни училища, които ще се открият от МФВС, да има специалност сумо. Предстоят ни разговори и с Министерство на образованието, нашият спорт да влезе в училищата. БФСумо е една от малкото федерации без скандали, при нас има разбирателство. Имаме благоразположението на Международната и Европейската федерация. Акцентът ни за 2010 година ще е подрастващите, а националният отбор да се затвърди като световна сила”.

Петър Стоянов е 16 пъти е №1 в България, деветкратен европейски шампион и трикратен световен вицепървенец, носител на Световната купа от Полша`2009, на Интерконтиненталната купа, Купата на Титаните, множество титли и златни медали от международни турнири.