Ако наказанието ни е 4 години, ще се откажа от спорта, ако е две, ще се готвя за следващата олимпиада. Това заяви в Разград един от най-младите български щангисти, хванати с допинг. Ивайло Филев от Исперих е на 21 години, на тренировки е постигал световните рекорди в категорията си – до 62 кг.

Ето какво още каза Филев за Дарик:

"Нямам професия, професията ми е спортът, спряхме със спорта и ще видим нещо друго, защото се бях отдал напълно."

В Исперих носителят на бронзов медал при първото си и единствено участие на световно първенство ще чака наказанието за употреба на допинг.

"За мен лично, ако е две години, ще ги изтърпя, ще тренирам пак, ще продължа, но ако е 4 години, може да спра спорта, защото това е голям период и не се знае след четири години."

Ивайло Филев обяснява, че българският отбор е отивал на олимпиадата за шест медала от шестима участници, той самият се е готвел за злато.

"На тренировка постигах световните рекорди в моята си категория, правех ги на тренировка. Отивах за първо място, готвех се за първо място, пък там вече е състезание, както протече, дали ще е първо, дали ще е четвърто там…"

Според Филев именно високите постижения на българските щангисти са в основата на инцидента.

"Нашата федерация направи една грешка, защото публикува в интернет националният отбор какви резултати е постигнал от републиканското в Стара Загора. Имаме сайт на Българската федерация и там качиха тези резултати. И те като видяха тези резултати, се уплашиха, че ще ги бием, ще им вземем медалите и гледаха да ни направят някакъв номер, само и само да ни изкарат."

Кой се е уплашил Филев не назовава, не изключва, че може да има заговор срещу българските щанги, но не е категоричен кой го е организирал.

"Сега дали е световен, дали някой ни завижда от България, защото все пак ние, българският народ, сме си малко завистливи, не мога да кажа. Отвсякъде може да е."

„Големи интереси и големи пари играят в нашия спорт” – казва 21-годишният исперихчанин и отново се връща към версията за конспирация.

"Да ви кажа, как може една малка България като нас да бие примерно, да вземе на китайците медалите в Китай или пък някои други големи страни."

Филев убедено заявява, че не е пил неразрешени медикаменти.

"Само такива възстановителни, които са позволени. Защото все пак само с храна не става. Малко трябва и организма да се подсили с витамини. Тези медикаменти, които ни дават, са изследвани в лаборатории. Всичко трябва да се знае, докторът и треньорът, защото и треньорът и той трябва да знае какво си вземаш, защо си вземаш. Защото ние сме се подписали под такъв документ, че без знанието на тях, нищо не може да приемем. Ако вземем, подлежим на наказание."

Подмяна на пробите или поставяне на неразрешеното вещество в позволените протеини е сред версиите, които федерацията по щанги разследва – обяснява младият щангист.

„Освен за нас, състезателите, новината за допинга бе шок и за треньора Пламен Аспарухов” – казва още Филев.

"Той, треньорът ни, като ни каза, беше съкрушен просто, не знаеше къде се намира, като ни извести, като ни каза тази новина. Направо бяхме в шок, първия един час даже не знаехме къде се намираме, какво става, мислихме, че това е сън."