Националът по спортна гимнастика Еди Пенев спечели Световната чалъндж купа на земя за 2023 година, след като стана шампион в два от шестте старта на веригата, съобщават от БФ ГИмнастика.

Живеещият и трениращ в САЩ гимнастик триумфира в състезанията във Варна и в Осиек (Хърватия) и с актив от 85 точки взе отличие. Негови подгласници станаха Кристофър Мезарош (Унгария) с 80 точки и Ахмед Йондер (Турция) с 65 точки.

С представянето си през годината Йордан Александров заслужи две трети места в крайното класиране на успоредка и на висилка. В подреждането на успоредка Александров има 51 точки, като преди него са Кристофър Мезарош (Унгария) с 66 точки и Олег Верняев (Украйна) с 60 точки. В ранглистата на висилка опитният българин е на третата позиция с 43 точки. Първи е Тин Сърбич (Хърватия) с 61 точки, следван от Артур Мариано (Бразилия) с 50 точки.

Пет точки пък разделиха младата надежда Божидар Златанов от призовата тройка на прескок. Възпитаникът на Сергей Стоянов се нареди четвърти с 50 точки. Носител на Купата е арменецът Артур Давтян с 60 точки, пред Назар Чепурний (Украйна) със същия актив и Ботонд Молнар (Унгария) с 55 точки.

Кевин Пенев, който спечели квота за олимпийските игри в Париж догодина, след като се нареди на осмо място на финала на прескок на Световното първенство в Антверп, зае девето място на този уред с 30 точки. С четири точки по-малко брат му Еди Пенев е на 11-а позиция.