Легендата в световното колоездене Еди Меркс даде второто си специално интервю за Гонг. След срещата ни през 2005 година в Слънчев бряг, днес Канибала отговори отново на нашите въпроси.

- Барон Меркс, как сте отново в България?

- Много добре! Времето е прекрасно, грее слънце и аз съм доволен, че дойдох. За първи път съм в София, но ще се радвам и като отида отново в Несебър, да вида как се е развил.

- Харесва ли ви България?

- Много хубава страна. Предлага много възможности. Моето впечатление е, че правите много за развитието на спорта. И с излизането на България на търговския пазар убеждавате всички, че заедно сме европейци!

- И предлагаме добри условия за бизнес . . .

- Вижте, всичко, което правя е преди всичко за спорта като цяло и чак тогава го приемам като бизнес. Най-важното е развитието на спорта, защото за мен спортът е училище за живота, което е много важно за дисциплината, здравето и финансовото състояние на хората.

- Няколко думи за фабриката ви?

- Знаете, че я отворих през 1980 година. Вече 28 години заводът е отворен и в него работят 30 човека. Създаваме добър продукт, който се дистрибутира в максимално много страни, включително и в България. Доволен съм от производството си.

- Скъпи ли са вашите велосипеди?

- По-скъпи са от останалите. Създаваме велосипеди, които са конкурентни на останалите марки. И аксесоарите променят цената. Но не смятам, че колелата Еди Меркс са по-скъпи от останалите.

- Какво е мнението ви за колоезденето в България?

- Има много неща, които са направени и такива, които трябва да се свършат, защото това е спорт, който се променя. И най-важното, което е , че колоезденето тук трябва да мери сили с други страни. То прогресира. Трябва да имате повече участия в чужбина, за да могат състезателите ви да повишават нивото си.

- Какво обаче се случва със световното колоездене? Развихриха се много допинг-скандали.

- Вярно е, че има много допинг скандали, но колоездачите осъзнават, за какво става дума и Международната федерация води война с допинга. Това е спорт, в който се правят много повече проверки, от колкото в останалите. Според мен настоящото колоездене, намалява допинга и ако е без него ще се развие и скочи с 100%.

- Но в миналото имаше ли допинг?

- И в миналото, и в предишни години е имало допинг, но не такъв. Не е имало елиминиране на участници в Тур дьо Франс. Трябва да се борим с допинга, защото трябва да се запази спортната етика. Това е много важно и за здравето.

- Член сте на олимпийския комитет на Белгия. Каква е ролята ви там?

- Аз съм администратор и председател на комисията по развитието на спорта. Работата ми е да търся начини за развитие и лансиране на атлети, да се намират начини за възможно най-доброто представяне на олимпийските игри.

- Кои български спортисти знаете?

- Имате един голям футболист – Стойков (Стоичков), много силен е националният ви отбор по волейбол, имате и министър на спорта, която е олимпийски шампион и това е малка част то големите ви спортисти.

- Каква е рецептата Ви за победи и как се става легенда?

- Има рецепта и тя не е трудна. Трябва да имаш талант, много воля, трябва винаги да вярваш в това, което искаш да постигнеш. Не е най-важното да постигнеш нещо, а да го задържиш и останеш верен на себе си.

- Какво е мотото Ви?

- За да имаш здравословен живот,трябва много да тренираш. Това е единственият начин си поставяш цели и да вярваш, в това, което те очаква.

- За финал, какво е отношението ви към женското колоездене? Жени на колела, на мъже?!

- Жените могат да се състезават наравно с мъжете. Вярно е, че колоезденето е много тежък спорт, но ако дамите имат желание. Женската воля дава много на колоездачките, женското колоездене прогресира. За мен жените на колела са прекрасни.

Еди Меркс се срещна тази сутрин с Президента Георги Първанов на Дондуков 2. Държавният ни ръководител му подали плакет със свой автограф, а белгиецът му остави биографичната си книга. В полунощ Меркс кацна за първи път в София и на аерогарата го чакаха 10 фена.

„Радвам се, че мога да приветствам най-успелия колоездач на всички времена. Още от дете помня ваши състезания, вие бяхте сигурен победител. Благодаря ви, че отново сте в България и оказвате подкрепа на българските колоездачи. С помощта на ДАМС и Весела Лечева ще се опитаме да възродим този спорт с традиции у нас", заяви Георги Първанов при срещата.

„Имам малко време за ваканция, тъй като съм зает във фабриката ми за велосипеди, но бих карал ски или почивал на море в България. КК Несебър работят много и имат желание още да израстват, така трябва. На колоездачите ви са необходими повече участия в чужбина. Моето мнение е, че българското колоездене прогресира. Трябва да се вземе пример от националния ви отбор по волейбол - най-добрите играчи са в чужбина и вдигат нивото. Все още не е възможно Про тур да организира повечето големи състезания. Винаги е лошо когато има конфронтация между Международния колоездачен съюз и другите организатори на състезания. Въпреки това нещата ще се оправят. Допингът е проблем на всеки спорт, не само на колоезденето и трябва да бъде отстранен. Всички са длъжни да се борят срещу употребата му, главно клубовете”, каза още Еди Меркс след като посети Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски”. Спортист номер едно на Белгия за ХХ век ще остави за продажба в новия магазин за велосипеди „Веломания” в София четири колелета от своята марка – 3 шосейни и едно градско.