Олимпийският шампион на 100 метра спринт Джъстин Гатлин ще обжалва четиригодишното си наказание за положителна допинг-проба, дадена през 2006 г.

„Смятаме да продължим борбата, защото Джъстин не е направил нищо лошо“, заяви адвокатът на спринтьора Джон Колинс. Според него възможностите на Гатлин включват обжалване пред Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), предаване на случая в Спортния арбитражен съд или започване на федерален съдебен процес.

Тричленна арбитражна комисия отстрани 25-годишният американец до май 2010 г., но остави отворена възможността за коригиране на санкцията. Колинс заяви, че според правилата на ИААФ Гатлин има 30 дни, за да подаде жалбата си в Спортния арбитражен съд.

Както е известно американецът бе лишен от състезателни права за осем години, след като за втори път даде положителна допингпроба. През април 2006-а година той бе уличен в употреба на анаболния стероид тестостерон.

Съдът в Атланта намали неговата санкция наполовина с мотива, че е сътрудничил на американската антидопингова агенция в борбата срещу допинга в спорта. Спринтьорът обаче ще обжалва и това наказание, тъй като то го лишава от участие на Игрите в Пекин.