Джон Хигинс триумфира на Интернешънъл Чемпинъшип в Китай, след като на финала победи с 10:5 фрейма Дейвид Гилбърт. По този начин шотландецът завоюва своята 28 ранкинг титла и се изравни с легендата Стив Дейвис.

Мачът премина изцяло под контрола на Магьосника от Уишоу, който демонстрира много силна игра през целия турнир и достигна до финала след категорични победи над Марк Селби, Джо Пери и Шон Мърфи.

Първият фрейм в мача бе спечелен от Дейвид Гилбърт, след което последва халф-сенчъри брейк на Хигинс от 56 точки и шотландецът изравни резултата.

Англичанът веднага отговори със сенчъри брейк от 100 точки и поведе с 2:1.

Последва много силна игра от страна на Хигинс, който спечели следващите три фрейма, а в тях успя да направи серии от 66 и 69 точки.

Дейвид Гилбърт успя да вдигне нивото си на представяне в точния момент, защото иначе рискуваше да изостане сериозно още преди паузата. Той направи два халф-сенчъри брейка от 77 и 59 точки, които се оказаха достатъчни, за да изравни резултата 4:4.

Джон Хигинс усети напрежението, но успя да се възползва от първата грешка на своя съперник в деветия фрейм. След това последва сенчъри брейк от 108 точки от страна на Магьосника от Уишоу, който поведе с 5:4.

Джон Хигинс стартира силно след паузата. Той направи нов сенчъри брейк от 129 точки и поведе с 6:4. Последва нова силна серия на шотландеца от 88 точки и той увеличи аванса си на три фрейма – 7:4.

Дейвид Гилбърт успя да спечели следващия гейм след халф-сенчъри брейк от 51 точки, но това се оказа всичко, което англичанинът притежаваше в запас.

Гилбърт направи добър халф-сенчъри брейк от 54 точки в тринайстата част, но допусна груба грешка и остави масата на Хигинс. Шотландецът е известен със своето умение да измъква максимума от подобни ситуации, успя да разчисти всички топки на масата и с халф-сенчъри брейк от 88 точки поведе с 8:5 фрейма.

Джон Хигинс направи нов халф-сенчъри брейк от 52 точки и поведе с 9:5. Петнайстият фрейм бе доста завързан, но шотландецът отново демонстрира по-силна игра от своя съперник. Магьосникът от Уишоу направи халф-сенчъри брейк от 56 точки и спечели финала с 10:5 фрейма.

Така Джон Хигинс завоюва 28 ранкинг титла в своята кариера и ще пристигне за турнира в София, който е през следващата седмица в отлична форма.