Четирикратният световен шампион Джон Хигинс разгроми един от най-силните и постоянни играчи през сезона Кайрън Уилсън с 13:2 и се класира безапелационно за четвъртфиналите на Световното първенство по снукър в “Крусибъл”.

Вълшебникът от Уишоу беше аутсайдер според букмейкърите преди този дуел, но напълно разнищи съперника си в първата сесия днес и изгради изумителен аванс от 8:0. При това положение вторият сегмент от мача можеше да се превърне в протоколен, но Уилсън имаше възможността да се добере поне до още една сесия.

Хигинс не се поколеба да си издейства почивен ден преди четвъртфиналния сблъсък и спечели необходимите му фреймове още във втората сесия. В почивката между двете “третини” Воина е имал нещастието да счупи случайно щеката си, докато е давал автографи и е говорил с фенове. Все пак, той по никакъв начин не пожела да се оправдае с това и просто отчете превъзходството на Хигинс.

Във втората сесия имаше два фрейма, за които Уилсън може да съжалява - един, в който Хигинс се нуждаеше от снукъри, както и втори, в който пък Воина изпусна фрейм-бол по черната от доста комфортна позиция. Разликата с първата сесия е, че там Вълшебника от Уишоу беше наистина безмилостен и реализира три сенчъри брейка плюс още три халф-сенчъри.

С усмивка на лице Уилсън сподели, че поне е доволен от факта, че максимумът му от предишния кръг в “Крусибъл” не остана изравнен, защото Джон можеше да го направи в 15-ия фрейм, само че се спря на 80.

Вълшебника от Уишоу вече има три победи в три мача срещу този съперник на Световното - през 2017-а на четвъртфиналите и през 2018-а на полуфиналите бяха предишните случаи. Великият шотландец заяви, че не е смятал за възможно да победи Уилсън в една сесия по-малко и е изключително щастлив от продукцията си.

Хигинс беше аутсайдер на букмейкърите вероятно защото е 38-ми в едногодишната ранглиста и имаше само един четвъртфинал на ранкинг турнир досега (WST Classic), а Уилсън е номер 4. Това обаче нямаше никакво значени в “Крусибъл” и сега вече четирикратният шампион очаква срещата си с Марк Селби или Гари Уилсън, които в понеделник ще приключат спора помежду си, а Веселяка от Лестър има аванс от 10:6.