Тазгодишното издание на Обиколката на Италия ще започне в Сицилия през октомври, след като организаторите обявиха в петък променения старт за отложеното престижно колоездачно състезание.

Откриващият етап в 103-то издание ще бъде 16-километров индивидуално състезание по часовник около Палермо на 3 октомври – пет месеца, след като Обиколката от Гранд Тура трябваше да стартира в унгарската столица Будапеща. Вторият етап от Джирото ще бъде дълъг 150 км, между Алкамо и Агридженто на следващия ден. Първото голямо изкачване идва в третия етап на 5 октомври, когато състезателите ще се заемат с връх Етна, пристигайки на височина от 1775 м на Пиано Провенцана. Спринтов завършек на Вилафранка Тирена, последван от 138-километрово каране от Катания в четвъртия етап ще приключи престоя на Джирото на острова на 6 октомври.

Това ще бъде първият път от 2008-а насам, в който Обиколката на Италия стартира своята „Гранде Партенца“ в Сицилия, и деветият път в цялата история на състезанието. В Италия Джирото беше определено като „най-големия губещ“, когато промененият график на колоезденето беше обявен през май, защото триседмичното състезание, което ще включва 21 етапа, има шестдневна засечка с Ла Вуела е Испания, и ще се проведе по същото време заедно с три класики от „Монументите“.

Откриващите четири етапа на Джиро д‘Италия 2020:

3 октомври: 1-и етап, Монреале – Палермо, 16 км (индивидуално по часовник)

4 октомври: 2-и етап, Алкамо – Агридженто, 150 км

5 октомври: 3-и етап, Ена – Етна (Пиано Провенцана), 150 км

6 октомври: 4-и етап, Катания – Вилафранка Тирена, 138 км.