Марк Уилямс се превърна в поредното голямо име, което напуска ранкинг турнира по снукър UK Championship след загуба в първи кръг. Двукратният шампион в надпреварата отстъпи на Джейми Кларк с 3-6 фрейма.

Уелсецът поведе в резултата след брейк от точно 70 точки на старта и вървеше към нова партия в своята сметка след поредица от 57. Кларк обаче не само се завърна във фрейма след чудесна защитна игра, но и успя да го спечели с точка разлика. Последваха две разменени партии, като по-младият от двамата уелсци взе четвъртата отново драматично, този път с 58-56.

След 15-минутната пауза Кларк се показа напред след първия си халф-сенчъри брейк в срещата от 59, но 54 на Уилямс възстановиха равенството. Това обаче се оказа и последната партия за трикратния световен шампион в мача – Кларк направи 56 в седмия фрейм, взе осмия с 89-45 и открадна деветата партия след първоначален брейк от 57 за Уилямс и реализирани 64 от 28-годишния играч. В спор за място на 1/4-финалите той ще играе с трикратния победител в съревнованието Дзюнхуей Дин.

Стюарт Бингам започна с убедителен успех участието си на турнира – той надигра категорично Лиъм Хайфийлд с 6-2. В следобедния сеанс рекордьорът по отличия Рони О‘Съливан срази Матю Стивънс със същия резултат и ще играе в следващата фаза с Юелун Джоу, който обърна Бинтао Ян от 3-5 до 6-5 фрейма.

Днес ще се изиграят последните четири мача от първи кръг. В следобедната сесия Джак Лисовски се изправя срещу Съ Сю, а Джъд Тръмп има за съперник Гуодун Сяо. Вечерта Марк Селби излиза срещу Хосеин Вафаеи, докато Шон Мърфи играе с Дейвид Гилбърт=