Джъд Тръмп се прости рано-рано с участието си на последния за годината ранкинг турнир по снукър Скотиш Оупън, след като загуби от Анда Джан с 2-4 фрейма в мач от първи кръг на основната схема на надпреварата.

„Асото в колодата“, който прави страхотен сезон дотук, бе победил китаеца във финала на Инглиш Оупън неотдавна, но този път Джан си беше взел поука и след много солидна игра съумя да поднесе изненадата. Китайският играч, шампион на Интернешънъл, поведе с 2-0 след брейкове от 71 и 114, преди Тръмп да отвърне с точно 50. Последва обаче нов силен фрейм за Джан, гарниран с 82 точки, но англичанинът не се отказа и намали след 69. Серия от 81 пункта обаче бе достатъчна за китаеца, за да го прати в следващата фаза.

Там го чака победителят от срещата между Жулиен Леклерк от Белгия и китаеца Дзяхуей Съ.

Марк Селби и Джон Хигинс не последваха Тръмп и продължиха към втория кръг след успехи съответно над Матю Стивънс и Гуоцян Хъ. Селби се нуждаеше от седми фрейм, за да пречупи съпротивата на уелсеца Стивънс, докато Хигинс се наложи над китаеца с 4-1, след като загуби откриващата партия с два снукъра аванс.