Българските спортисти, които вече са в Белград, за да участват на Универсиадата, са преследвани от техни колеги за смяна на екипите. Най-търсени са шапките, чиито дизайн е базиран на три отделни секции, съобразно цветовете на трикольора. Тази сутрин българите бяха сюрпризирани от специално пожелание за успех от посланика ни в Белград Георги Димитров, окачено в инфо-зоната на селото.

Междувременно от щаба на българите съобщиха, че продължава недоволството от трудностите, с които се сблъскват състезатели и треньори при желанието си да се нахранят в ресторанта на университетското село. Огромни опашки се извиват от сутрин до вечер в не много широката зала и карат гостите да чакат за едно ядене с часове. В деня на Откриването на Игрите нервното напрежение стигна своя връх.

Условията, при които са настанени спортистите на Универсиада 2009 са повече от спартански. Състезателите са по трима-четирима в стая с една баня и разполагат само с легло и тясно гардеробче, без нощно шкафче дори. Интернет и телевизия няма освен в специализираните за това места в университетското село.

Всички блокове в него са новопостроени и апартаментите в тях вече продадени на космическите за Сърбия - суми от по 2000 евро на квадратен метър. Целият прилежащ регион от стотици декари е закупен от местния милиардер Мишкович, притежаващ компанията „Делта”. Твърди се, че най-богатият мъж в Сърбия вече се е разпрострял и в България, където е закупил известната верига магазини „Пикадили”.